Reportage om Stöten


billede_stor_6476.jpg

Reportage om Stöten

Gemenskapen har förbättrats mellan fritidsgårdarna på Norra Hisingen.

Detta året har det varit en speciell skidresa till Sälen, Stöten. De andra åren har det varit cirka nittio procent killar som har åkt med på skidresan men i år har vi gjort en skidresa där vi haft med oss hälften tjejer och hälften killar för att öka jämställdheten. Detta tycker vi har varit mycket bättre för att fler tjejer har vågat delta i flera aktiviteter och gemenskapen har ökats mellan alla fritidsgårdar inklusive tjejer och killar. I år har vi haft två specifika stugor där olika ungdomar från olika fritidsgårdar har varit lite extra, där man umgåtts, t.ex. spelat charader och maffia (rollspel), haft diskussioner om livet t.ex. kärlek, familj och vänskap.

I år har vi försökt att få ihop alla olika fritidsgårdar tillsammans i både skidbacken och stugorna. Klockan tio samlades gårdarna utanför stugorna för att gemensamt åka skidor. Till en början åkte de flesta ungdomar tillsammans men efter en stund splittrades alla på grund av vilka backar man ville åka och hur kunnig man var på att åka skidor då vissa var bättre än andra. Backarna i Stöten var väldigt varierande vilket var bra eftersom ungdomarna har olika erfarenheter av skidåkning. Det fanns många gröna backar, några få röda och uppe på toppen låg de flesta svarta backar.

Maten tyckte vi var väldigt mycket bättre än åren innan för att de var varierande och godare. Till lunch fick vi panpizza och vi fick välja att äta ute i backarna. Efter lunchen fortsatte man åka i några timmar innan man begav sig tillbaka till sina egna stugor, vilken tid man kom tillbaks till stugorna fick man välja själv, men vid 16 tiden var nästan alla tillbaks i stugan. Middagen hade vi delat upp vilka som lagade maten just den dagen, de andra som inte lagade maten duschade och eventuellt bastade.

Cirka 18-tiden var middagen serverad då åt stugorna var för sig gemensamt middag. Under middagen diskuterade vi hur dagen i backarna har varit och vad vi hade tänkt och göra under kvällen. På lördagkväll efter middagen så fick alla en chans till att åka kvällsåkning på ett tillägg på 150kr var. På kvällarna när alla hade ätit umgicks alla fritidsgårdar tillsammans för att diskutera ämnen, köra lekar, kolla film och äta kvällsmat tillsammans.

Linda Tawil, 17 år.

”Hur tyckte du det var att vara hälften tjejer och hälften killar på skidresan?”

- Jag tyckte det var roligt dels för att det var mer blandat och mer socialt och även få lära känna nya människor som man har stött på men aldrig pratat med innan.

”Hur har du upplevt att skidresan varit jämfört med åren innan?”

- Som helhet har det varit mycket bättre än vad det var åren innan. Både maten, skidbacken och stugorna. Eftersom stugorna låg precis bredvid varandra så blev det automatiskt mer socialt för dörrarna stod öppna för alla. Maten till frukosten var perfekt då det fanns mycket att välja mellan, lunchen var lite sämre eftersom att det fanns bara två alternativ pannpizza och korv, vilket jag inte tycker är riktig mat, jag hade föredragit och kanske haft en pastasallad istället.

Middagen var väldigt bra då det var mat alla tyckte om och enkelt att laga. Under kvällen blev man små hungrig då det kunde passat bra med nudlar eller något liknande. Skidbacken var

väldigt rolig för det tog ett tag att komma ner från backen vilket var skönt och roligt för att man träffade de flesta från olika fritidsgårdar på vägen ner och då blev det att man umgicks och åkte tillsammans.

Navid kavarazadeh, 16 år.

”Hur tyckte du det var att vara hälften tjejer och hälften killar på skidresan?”

- Det var jämställt och bra men vissa tjejer var inte lika engagerade som andra.

”Hur har du upplevt att skidresan varit jämfört med åren innan?”

- Mer socialt detta året, alla var i en och samma stuga. Det var roligt att alla åkte tillsammans till en början men tillslut så grupperades det.

Nina Kennis, 34 år – ledare.

"Hur tyckte du det var med hälften killar och hälften tjejer som ledare?"

- Jag tyckte det var jätte bra för att det ökade antalet tjejer. Det är alltid positivt att ha lika många tjejer som killar. Kravet på oss att vi var tvungna att ha hälften tjejer och hälften killar gjorde att vi engagerade oss på att öka tjej antalet vilket är positivt.

"Hur har du upplevt skidresan jämfört med andra år?"

- Jag tyckte det var mycket mer gemenskap denna resan än andra år, kanske på grund av att vi hade med oss hälften tjejer och killar. Då tjejerna vågade vara med i diskussioner och att killarna ville gärna vara med alla mer för det var fler tjejer. Målet med skidresan var att öka jämställdheten och gemenskapen mellan alla fritidsgårdar och det tycker vi att vi har uppnått för att vi har åkt skidor tillsammans och umgåtts i stugorna tillsammans.

Följ Oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square